Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Το πρώτο βήμα η έκδοση του Διαμονητηρίου


Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε σαν προετοιμασία για το προσκύνημα μας στο Άγιον Όρος είναι η έκδοση του Διαμονητηρίου.
Το Διαμονητήριο είναι στην ουσία ο διαβατήριο που μας επιτρέπει την είσοδο μας στο Άγιον Όρος και την διαμονή μας εκεί. Το δείχνουμε μαζί με την ταυτότητα μας στον έλεγχο στα καράβια, στο τελωνείο καθώς και στην είσοδο μας στο κάθε μοναστήρι που πηγαίνουμε για φιλοξενία.
Το κόστος του είναι:

25 € για Χριστιανούς Ορθόδοξους.
30 € για τους Ετερόδοξους - Αλλόθρησκους.
10 € για ειδικές ομάδες προσκυνητών (μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, ανάπηροι).
Δωρεάν για τους πολύτεκνους.

Ο Αριθμός των απλών προσκυνητών που εισέρχονται κάθε ημέρα στο Άγιον Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 100 Ορθόδοξοι και 10 Ετερόδοξοι - αλλόθρησκοι), οπότε είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης από πριν.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Πριν προβούμε στα βήματα έκδοσης του διαμονητηρίου πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία θα μπούμε στο Άγιον Όρος. Σε περίπτωση που ακυρώσουμε το διαμονητήριο, για οποιοδήποτε λόγο όσο σοβαρός και εάν είναι το ή δεν το παραλάβουμε τελικά θα έχουμε κυρώσεις, παίρνουμε κοινός "κίτρινη κάρτα". Δηλαδή εάν ακυρώσουμε για μια φορά ακόμη, μπαίνουμε σε μαύρη λίστα και δεν θα μπορούμε να μπούμε στο Όρος για αρκετό χρονικό διάστημα.
Επίσης το διαμονητήριο είναι αυστηρά προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι εάν όλες οι θέσεις έχουν κλείσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία και κάποιος κάνει μια ακύρωση ΔΕΝ σημαίνει ότι μπορεί να κλείσει αμέσως κάποιος άλλος στη θέση του.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα διαμονητήρια καλό είναι να τα κλείνουμε τουλάχιστον 2 μήνες πριν την επίσκεψη ειδικά όταν πρόκειται για περιόδους αιχμής (Χριστούγεννα - Πάσχα - Καλοκαίρι). Για δε τους ξένους υπηκόους όπου οι διαθέσιμες θέσεις είναι λιγότερες 4 με 6 μήνες νωρίτερα.
Όταν πάρουμε τηλέφωνο καλό είναι να έχουμε μπροστά την ταυτότητα μας για οποιαδήποτε στοιχεία μας ζητηθούν (συνήθως μας ζητάνε μόνο τον αριθμό ταυτότητας). Οι αλλοδαποί θα πρέπει να στείλουν επίσης με φαξ ή email φωτοτυπία του διαβατηρίου τους.

Στοιχεία επικοινωνίας για έκδοση διαμονητηρίου
Τηλέφωνο Ελλήνων προσκυνητών:                 2310252575

Τηλέφωνο για Αλλοδαπούς Προσκυνητές:      2310252578

Φαξ: 2310222424

email: athosreservation@gmail.com


Ωράριο γραφείου Θεσσαλονίκης:
Δευτέρα-Παρασκευή  09: 00 – 14:00  
Σάββατο: 10:00 - 12:00


Το τελικό τυπωμένο διαμονητήριο θα το παραλάβουμε στην Ουρανούπολη το πρωί της ημέρας που θα μπούμε στο Άγιον Όρος από το γραφείο προσκυνητών της Ουρανούπολης. Σε περίπτωση που η είσοδος μας γίνει με το καράβι που φεύγει από την Ιερισσό, πρέπει να το δηλώσουμε την ώρα που θα κλείσουμε το διαμονητήριο μας, ώστε να μας το φέρει κάποιος υπάλληλος στο λιμάνι της Ιερισσού, αφού εκεί δεν υπάρχει γραφείο.

Τηλέφωνο γραφείου Ουρανούπολης: 2377071421-2
  
Ωράριο γραφείου Ουρανούπολης:  
Καθημερινά 07:30 – 13:30 

Το τυπωμένο διαμονητήριο που θα παραλάβουμε είναι κάπως έτσι:

και η πίσω σελίδα έχει διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.

  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου